Translate

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

319. Hüsnü Şenlendirici: Misirlou


O διάσημος Τούρκος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Husnu Senlendirici γεννήθηκε στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας τον Ιούλιο του 1976. Προερχόμενος από οικογένεια βαθιά ριζωμένη στη μουσική παράδοση (ο παπούς του Fahrettin Kofeci έπαιζε κλαρίνο και ο πατέρας του Ergun Senlendirici τρομπέτα), δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο Χουσνού άρχισε να παίζει κλαρίνο από 5 ετών.
Συνοδεύοντας στα παιδικά του χρόνια τον πατέρα του στις περιοδείες του σε Ανατολία και Μικρά Ασία ήρθε σε επαφή με την μουσική παράδοση της πατρίδας του. Παράλληλα, το 1988, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο κρατικό πανεπιστημιακό ωδείο της Κωνσταντινούπολης. Η αλήθεια είναι ότι ο Χουσνού δεν αφιέρωνε πολλές ώρες στα μαθήματά του κι έτσι εγκατέλειψε την σχολή μετά από 4 χρόνια.
Την εποχή εκείνη, άρχισε να παίζει με την περίφημη "Magnetic Band", το συγκρότημα του δεξιοτέχνη των κρουστών Okay Temiz. Με την μπάντα αυτή εμφανίστηκε σε εκατοντάδες φεστιβάλ και κατάφερε να γίνει ένας μουσικός πρεσβευτής της χώρας του. Παράλληλα συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της διεθνώς γνωστής μπάντας "Embryo" και πήρε μέρος σε περιοδείες μαζι τους.
Ακόμα συμμετείχε σε φεστιβάλ του εξωτερικού με το σεξτέτο "Laco" του πατέρα του. Επίσης συνόδευσε τόσο στη σκηνή όσο και σε ηχογραφήσεις πολλούς από τους κορυφαίους Τούρκους καλλιτέχνες.
Ενώ ακόμα υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία ίδρυσε την μπάντα "Laco Tayfa", και συνεργάστηκε με το διάσημο αμερικανικό αύνολο "Brooklyn Funk Essentials" για ένα άλμπουμ και μια σειρά συναυλιών.
Αμέσως μετά την επιτυχία αυτή, ο Χουσνού μείωσε τα μέλη της μπάντας του από 13 σε 8, και το οκτέτο πια "Laco Tayfa" κυκλοφόρησε το 2000 τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Bergama Gaydasi".
Ο Χουσνού ίδρυσε ακόμα το κουιντέτο "Husnu Senlendirici and Friends", στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την τούρκικη λαϊκή μουσική σε ένα ευρύτερο κοινό. Από τον δίσκο "Hüsn-ü Hicaz" που κυκλοφόρησε το 2011 με το κουιντέτο αυτό θα ακούσουμε τη Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.




[Download]


Στο Misirlou[TV] μπορείτε να δείτε τον Χουσνού Σενλεντιριτζί να παίζει την Μισιρλού σε δημοφιλές τηλεοπτικό σόου της τουρκικής τηλεόρασης NTV.

Δεν υπάρχουν σχόλια: