Translate

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

260-Γιάννης Σταματίου ("Σπόρος") : Mousourlou A La Sporos

.


Ο πρόσφατα χαμένος (17/01/2011) Γιάννης Σταματίου γεννήθηκε το 1936 ,στην Κηφισιά. Μεγάλωσε στο Μπραχάμι. Το κανονικό του επώνυμο ήταν Σταμάτης. Ο πατέρας του (αυτοκινητιστής), καταγόταν από γενιά αγωνιστών του 21 της Σάμου και ήταν καλός ερασιτέχνης κιθαρίστας.
Στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου ο Γιάννης εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει μουσικός. Δάσκαλοί του ήταν τα αδέρφια Δημήτρης και Σπύρος Ευσταθίου και ο Στέλιος Μακρυδάκης, που έμεναν στην ίδια περιοχή.
Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ήταν με τον Άκη Πάνου σε ταβέρνα της περιοχής Μακρυγιάννη το 1947. Ο Σπύρος Ευσταθίου τον σύστησε στους επιφανείς εκπροσώπους της συντεχνίας το 1948 στο μπαράκι της οδού Ίωνος.
Έπαιξε στα πιο γνωστά κέντρα της εποχής και το 1952 μπήκε στη δισκογραφία. Ως το 1957 που έφυγε για την Αμερική έπαιξε με μοναδικό τρόπο σε περισσότερες από 200 ηχογραφήσεις με τους μεγαλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και 37 τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης: "Άσπρο πουκάμισο", "Σαν την Καλαμιά", "Μακάρι να πεθάνω", "Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί", "Πάρε το δάκρυ μου βοριά" και άλλα.
Ήταν μέλος της περίφημης παρέας Τατασόπουλος- Σπόρος-Τζουνάκος, με τους οποίους συνεργάστηκε σταθερά σε δίσκους και μαγαζιά. Υπήρξε ως το τέλος μέγας θαυμαστής και αργότερα συνεργάτης και φίλος του Μανώλη Χιώτη.
Έχει εμφανισθεί στη ταινία "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος" με τον Τατασόπουλο και τον Στράτο Παγιουμτζή.
Στην Αμερική έκανε μεγάλη καριέρα, αναγνωρίστηκε από μεγάλους ξένους μουσικούς και τραγουδιστές και έζησε μια "πλούσια κι ελεύθερη ζωή", ικανοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του που ήταν τα καλά αυτοκίνητα και οι μακρινές διαδρομές. Άλλαξε 50 αμάξια!
Τέλη του 1979 ήρθε στην Ελλάδα. ΄Επαιξε με την Πόλυ Πάνου, με τον Μπιθικώτση, το Βοσκόπουλο και πολλούς άλλους... Όμως είχαν αλλάξει τα πάντα...
Υπήρξε πολύ μεγάλος μουσικός. Έπαιζε τρομερή κιθάρα. Στο μπουζούκι, στη δεκαετία του 50, έβαλε τον πήχη. Έπαιξε με απόλυτη άνεση πολύ γρήγορες και καθαρές νότες. Οι πενιές του είχαν όγκο και μοναδική ένταση.
Ο Σπόρος ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα. Ενέπνεε το σεβασμό με τη σοβαρότητα, το κύρος και την μεγάλη καλλιτεχνική του αξία.
Έχει μια κόρη από προηγούμενο γάμο του που ζεί στην Αμερική. Τα τελευταία 40 περίπου χρόνια ήταν παντρεμένος με την εξαίρετη τραγουδίστρια Βούλα Παπαδοπούλου, η οποία τον λάτρεψε και του αφοσιώθηκε μέχρι αυτοθυσίας ως το τέλος, όπως έκαναν οι άνθρωποι κάποιων άλλων εποχών.
Πηγή: Blog "Περιοδικό Λαϊκό Τραγούδι"
Από τον δίσκο του Γιάννη Σταματίου "Musical Reflections(Μουσικές Ανταύγειες)" θα ακούσουμε την "Μουσουρλού αλά Σπόρος".
Καλή ακρόαση.

[Download]

Για τον Γιάννη Σταματίου αναφερθήκαμε ξανά στο post #55 (Yacubian & company), αφού ο "Σπόρος" ήταν ο μπουζουξής αυτού του συγκροτήματος του Χαράτς Γιακουμπιάν.
Ολόκληρο τον δίσκο "Μουσικές Ανταύγειες" μπορείτε να τον βρείτε στο πολύ καλό blog "Καφέ Σεβάχ".

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

259. Tasso Mavris & His Greek Orchestra: Miserlou

"Η Ελλάδα είναι η χώρα της ομορφιάς,όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός και είναι γνωστή για την Τέχνη, την Φιλοσοφία, την Λογοτεχνία και την Αρχιτεκτονική της. Η μουσική και οι λαϊκοί χοροί της Ελλάδας είναι συναρπαστικοί και συναισθηματικοί, και απεικονίζουν την ψυχή του ελληνικού λαού".
Αυτό είναι μέρος από το σημείωμα που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του δίσκου "Greek Dance Party". Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1969 στη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει μελωδίες από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς χορούς, από συρτάκι μέχρι καλαματιανό, πεντοζάλη και τσάμικο. Στο εξώφυλλο τσολιαδάκια που χορεύουν και στο εσωτερικό του δίσκου αναλυτικές χορευτικές οδηγίες... Τουριστικότατο!
Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Tasso Mavris. Στην ορχήστρα συμμετέχουν οιGeorge Hatzithomas (μπουζούκι), Stelios Korsavidis (ακορντεόν), Jerry Giannatos (πιάνο), Haligiannis και Zervas (κλαρίνο), Elias (βιολί), Lou Mavros (μπάσο), Michael Kollidas (ντραμς)και Eleni Mavris (τύμπανα)
Από τον δίσκο αυτό θα ακούσουμε την Μισιρλού.
Καλή ακρόαση.

[Download]

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

258. Aravod: "Anoush Yar" (Sweet Girl-Misirlou)

"The Aravod Ensemble" είναι ένα μουσικό σχήμα που ιδρύθηκε στις Η.Π.Α το 1997 από Αρμένιους στην καταγωγή μουσικούς, και δραστηριοποιείται κυρίως στη Φιλαδέλφεια και στο Νότιο Νιου Τζέρσεϊ. "Aravod" στην αρμενική γλώσσα σημαίνει "Αυγή".
Μέλη του συγκροτήματος είναι ο Aram Hovagimian (πλήκτρα), ο Antranig Kzirian (ούτι, σάζι,μπάσο,μπουζούκι, κιθάρα), ο James Kzirian (κρουστά, τραγούδι) και ο Armen Sevag (βιολί, τραγούδι). Οι "Aravod" παίζουν παραδοσιακή αρμένικη χορευτική μουσική της διασποράς(kef), αλλά και λαϊκά τραγούδια από την Αρμενία, Μέση Ανατολή, Ελλάδα κ.α.
Από τον δίσκο "Until the night" που κυκλοφόρησαν οι Aravod το 2002 θα ακούσουμε το "Sweet Girl( Misirlou)" με αρμένικους στίχους.


Για την πληρότητα της "Μισιρλουπαίδειας", παραθέτω τους στίχους του τραγουδιού με αρμενικό αλφάβητο και την απόδοση τους με λατινική γραφή. Θα ήταν ευχής έργο αν κάποιος γνώστης της αρμενικής μετέφραζε στα ελληνικά τους στίχους του "Anoush Yar"

Անուշ Եար

Այն օրէն որ դուն զիս դիմաւորեցիր,
Անուշ խօսքերով դուն զիս համոզեցիր,
Կը սիրեմ ըսիր՝ սէրդ յայտնեցիր,
Սէրս առնելով դուն զիս շատ լացուցիր։

Ա՜, ա՜, ա՜, անուշ եար,
Ուզեցի մոռնալ բայց անկարելի է,
Սէրս կը շատնայ, որ անտանելի է,
Կրկին քեզ տեսնել արդեօք կարելի՞ է։

Սիրտս վանդակ շինած եմ քեզի բոյն,
Կ՚երգեմ սէրս յաւերժ մնայուն,
Կարօտ ունիմ ես քո անուշ խօսքերուդ,
Քեզնից զատ ուրիշ մը չեմ սիրած կ՚երդնում։

Anoush Yar

Ayn oren vor toun zis timavoretsir
Anoush khoskerov toun zis hamozetsir
Ge sirem usir serut haydnetsir
Sers arnelov toun zis shad latsoutsir

A.. a.. a.. Anoush yar
Oouzetsi mornal paytz angareli eh
Sers ge shadna vor andaneli eh
Grgin kez desnel artyok gareli eh

Serds vantag shinadz em kezi pouyn
Gerkem sers haverj mnayoun
Garod ounem yes ko anoush khoskerout
Keznits zad ourish me tchem siradz gertnoum

Μπόνους mp3 για σήμερα τρία ελληνικά τραγούδια που έχουν στους δίσκους τους οι Aravod.
Aπό τον ίδιο δίσκο, πρώτα το "I am jealous", που δεν είναι άλλο από το "Ζηλεύω, ζηλεύω", μια σύνθεση του Θ.Πολυκανδριώτη σε στίχους Π. Γαβαλά, και το "Two hearts", το τραγούδι δηλαδή του Τέρη Ιερεμία και του Μίμη Θειόπουλου "Δυο καρδιές" που σε πρώτη εκτέλεση είχε τραγουδήσει ο Τόλης Βοσκόπουλος.



Τέλος από τον δίσκο τους "Gamar" που κυκλοφόρησαν το 2007, θα ακούσουμε το"Fige ki asemeh",δηλαδή το τραγούδι"Φύγε κι άσε με" του Π. Γαβαλά σε στίχους Αν.Κουλούρη.


Καλή ακρόαση.





[Download Sweet Girl-(Misirlou)]
[Download I am Jealous]
[Download Two Hearts]
[Download Fige kiasemeh]

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

257. Trio shalva: Misirlou

Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στο Ισραήλ οι 3 μουσικοί που αποτελούν το "Trio Shalva", βρέθηκαν τελικά στην καρδιά της Νέας Υόρκης, όπου πέρασαν αρκετά χρόνια αναπτύσσοντας ο καθένας το προσωπικό του στυλ και την δικιά του τεχνική.
Το 2009, ο Assaf Gleizner ( πιάνο, μελόντικα), o Koby Hayon ( μπάσο, ακουστική κιθάρα,ούτι) και ο Nadav Snir-Zeniker ( ντραμς, κρουστά) ενώθηκαν για την πρώτη τους εμφάνιση, στην οποία έπαιξαν πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές από το παραδοσιακό ισραηλίτικο ρεπερτόριο.
Χρειάστηκε μόνο μία εμφάνιση για να ανακαλύψουν τους ευοίωνους συσχετισμούς που αναπτύσσονταν μεταξύ τους. Σαν αποτέλεσμα,οι τρεις μουσικοί, προχώρησαν μαζί ως"Trio Shalva", επιλέγοντας ως όνομα τη λέξη που σημαίνει "γαλήνη" στα εβραικά.
Από το άλμπουμ τους "Riding Alone" που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες θα ακούσουμε μια πανέμορφη jazz εκτέλεση της Μισιρλούς.



[Download]

Ευχαριστώ πολύ τους "Trio Shalva" που απάντησαν στο email μου και μού έστειλαν το mp3 με την Misirlou τους μετά από δικιά μου παράκληση.
Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνουν.