Translate

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

260-Γιάννης Σταματίου ("Σπόρος") : Mousourlou A La Sporos

.


Ο πρόσφατα χαμένος (17/01/2011) Γιάννης Σταματίου γεννήθηκε το 1936 ,στην Κηφισιά. Μεγάλωσε στο Μπραχάμι. Το κανονικό του επώνυμο ήταν Σταμάτης. Ο πατέρας του (αυτοκινητιστής), καταγόταν από γενιά αγωνιστών του 21 της Σάμου και ήταν καλός ερασιτέχνης κιθαρίστας.
Στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου ο Γιάννης εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει μουσικός. Δάσκαλοί του ήταν τα αδέρφια Δημήτρης και Σπύρος Ευσταθίου και ο Στέλιος Μακρυδάκης, που έμεναν στην ίδια περιοχή.
Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ήταν με τον Άκη Πάνου σε ταβέρνα της περιοχής Μακρυγιάννη το 1947. Ο Σπύρος Ευσταθίου τον σύστησε στους επιφανείς εκπροσώπους της συντεχνίας το 1948 στο μπαράκι της οδού Ίωνος.
Έπαιξε στα πιο γνωστά κέντρα της εποχής και το 1952 μπήκε στη δισκογραφία. Ως το 1957 που έφυγε για την Αμερική έπαιξε με μοναδικό τρόπο σε περισσότερες από 200 ηχογραφήσεις με τους μεγαλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και 37 τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης: "Άσπρο πουκάμισο", "Σαν την Καλαμιά", "Μακάρι να πεθάνω", "Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί", "Πάρε το δάκρυ μου βοριά" και άλλα.
Ήταν μέλος της περίφημης παρέας Τατασόπουλος- Σπόρος-Τζουνάκος, με τους οποίους συνεργάστηκε σταθερά σε δίσκους και μαγαζιά. Υπήρξε ως το τέλος μέγας θαυμαστής και αργότερα συνεργάτης και φίλος του Μανώλη Χιώτη.
Έχει εμφανισθεί στη ταινία "Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος" με τον Τατασόπουλο και τον Στράτο Παγιουμτζή.
Στην Αμερική έκανε μεγάλη καριέρα, αναγνωρίστηκε από μεγάλους ξένους μουσικούς και τραγουδιστές και έζησε μια "πλούσια κι ελεύθερη ζωή", ικανοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του που ήταν τα καλά αυτοκίνητα και οι μακρινές διαδρομές. Άλλαξε 50 αμάξια!
Τέλη του 1979 ήρθε στην Ελλάδα. ΄Επαιξε με την Πόλυ Πάνου, με τον Μπιθικώτση, το Βοσκόπουλο και πολλούς άλλους... Όμως είχαν αλλάξει τα πάντα...
Υπήρξε πολύ μεγάλος μουσικός. Έπαιζε τρομερή κιθάρα. Στο μπουζούκι, στη δεκαετία του 50, έβαλε τον πήχη. Έπαιξε με απόλυτη άνεση πολύ γρήγορες και καθαρές νότες. Οι πενιές του είχαν όγκο και μοναδική ένταση.
Ο Σπόρος ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα. Ενέπνεε το σεβασμό με τη σοβαρότητα, το κύρος και την μεγάλη καλλιτεχνική του αξία.
Έχει μια κόρη από προηγούμενο γάμο του που ζεί στην Αμερική. Τα τελευταία 40 περίπου χρόνια ήταν παντρεμένος με την εξαίρετη τραγουδίστρια Βούλα Παπαδοπούλου, η οποία τον λάτρεψε και του αφοσιώθηκε μέχρι αυτοθυσίας ως το τέλος, όπως έκαναν οι άνθρωποι κάποιων άλλων εποχών.
Πηγή: Blog "Περιοδικό Λαϊκό Τραγούδι"
Από τον δίσκο του Γιάννη Σταματίου "Musical Reflections(Μουσικές Ανταύγειες)" θα ακούσουμε την "Μουσουρλού αλά Σπόρος".
Καλή ακρόαση.

[Download]

Για τον Γιάννη Σταματίου αναφερθήκαμε ξανά στο post #55 (Yacubian & company), αφού ο "Σπόρος" ήταν ο μπουζουξής αυτού του συγκροτήματος του Χαράτς Γιακουμπιάν.
Ολόκληρο τον δίσκο "Μουσικές Ανταύγειες" μπορείτε να τον βρείτε στο πολύ καλό blog "Καφέ Σεβάχ".

1 σχόλιο:

Rodia είπε...

Να εισαι καλα. Ευχαριστω.