Translate

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

97. Τζίμης Μακούλης: Μισιρλού

Ο Τζίμης Μακούλης επάξια ονομάστηκε "πρεσβευτής της Ελλάδας" στο εξωτερικό, αφού είναι από τους λιγοστούς Έλληνες τραγουδιστές που κατάφερε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία και ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου κι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Εκεί οι δάσκαλοί του τον πρωτοανακάλυψαν και τον παρότρυναν να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Διέθετε μια ζεστή βελούδινη φωνή, από τα πολύ νεανικά του χρόνια. Μια φωνή που διατήρησε το χρώμα και την υπέροχη χροιά της μέχρι το τέλος. Ξεκίνησε την πορεία του στο μουσικό θέατρο το 1948. Τότε ήταν που είχε δημιουργήσει την χορωδία των πέντε αδελφών Μακούλη. Στα πρώτα του βήματα εκείνοι που τον πρωτοανακάλυψαν και τον βοήθησαν ήταν ο Ορέστης Λάσκος στο "Αλκαζάρ" και ο Ρουμάνος μαέστρος Γιώργος Κορολόγος. Ο δεύτερος τον σύστησε στην δισκογραφική εταιρεία ODEON-PARLOPHON του Μίνωα Μάτσα και του Μπεβενίστα (πατέρα του Ζακ Ιακωβίδη).
Ο Μακούλης εκτός από την υπέροχη φωνή του, διέθετε και μια άψογη αρρενωπή εμφάνιση, που αμέσως κατέκτησε όλο το γυναικείο πληθυσμό της χώρας. Κάθε του εμφάνιση αποτελούσε γεγονός και κάθε του δίσκος μια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αναμφισβήτητα από τις αρχές της δεκαετίας του '50, ήταν ο "αδιαφιλονίκητος σταρ" της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας. Από το 1948 μέχρι και το 1954 ηχογράφησε περισσότερους από 30 δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών και ερμήνευσε τραγούδια από τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής: Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργο Κολολόγο, Κώστα Καπνίση, Γιώργο Μουζάκη, Κώστα Πρέντα, Γιώργο Μυρογιάννη, Σταύρο Ρουχωτά, Μενέλαο Θεοφανίδη, Νινή Ζαχά, αλλά και άλλες δικές του συνθέσεις. Κλασικά έχουν μείνει τα τραγούδια που πρωτοτραγούδησε: "Βίρα τις άγκυρες", "Μισιρλού", "Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά", "Θέλω ρούμπα να χορεύω","Φαντασία", "Αμαξά τράβα μπρος", "Ένα φιλάκι είναι λίγο", "Τζεζεμπέλ", "Τι καλά" και άλλα.
Το 1954 ο Τζίμης Μακούλης θέλοντας ν' ανοίξει τα φτερά του για μια διεθνή καριέρα αποφασίζει να ταξιδέψει στη Γερμανία, αφού είχε ήδη προτάσεις. Αφού έμαθε άπταιστα τη γλώσσα,ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους, να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά σώου, να δίνει κονσέρτα και να γυρίζει ταινίες. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είχε κατακτήσει όλη τη Γερμανία. Κατάφερε να γίνει το πιο μεγάλο όνομα στη χώρα αυτή, από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και μετά. Ακόμη και σήμερα οι Γερμανοί τον θεωρούν πολύ σημαντικό κεφάλαιο της μουσικής τους ιστορίας.
Κι όμως ο Τζίμης Μακούλης ένιωθε πάνω απ΄όλα Έλληνας κι ας κατάφερε να κάνει καριέρα και στο Χόλιγουντ. Έδωσε κονσέρτα με την Έλα Φιτζέραλντ και τον Ντιουκ Έλιγκτον. Συνεργάσηκε με τους Λούις Άρμστρογκ, Σταν Κέντον, Πολ Άνκα, Δαλιδά και Κατερίνα Βαλέντε.

Το παραπάνω σημείωμα είναι από το εσώφυλλο της συλλογής "Τζίμης Μακούλης-Τραγούδια μιας ζωής", το οποίο έγραψε ο υπεύθυνος της έκδοσης Μάκης Δελαπόρτας. Αν το βρίσκετε κάπως υπερβολικά εγκωμιαστικό είναι επειδή ο Μ. Δελαπόρτας "ό,τι αγαπούσε το αποθέωνε", κι αυτό κάνει σε όσες εκδόσεις συλλογών επιμελείται.
Η Μισιρλού που θα ακούσουμε σήμερα περιέχεται σ' αυτή την συλλογή, όπου αναφέρεται ότι είναι από δίσκο 78 στροφών σε ηχογράφηση του 1948.
(O Tζίμης Μακούλης πέθανε τον Οκτώβρη του 2007. Σε βιογραφικά σημειώματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρεται ότι γεννήθηκε το 1935. Αν ισχύει αυτό, τότε το 1948 που ηχογραφήθηκε η Μισιρλού θα πρέπει να ήταν 13-14 χρονών!)




Bonus mp3 για σήμερα το τραγούδι "Τζεσεμπέλ" των Shank Lu και Ways Re, με ελληνικούς στίχους του Πωλ Μενεστρέλ.




Καλή ακρόαση.
[Download Misirlou]
[Download Jesebel]

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις γκαζώσει αδελφέ.
Το πάς με 200.
Απαπα τι ρυθμός είναι αυτός!!! :)

Είχα σκεφθεί μήπως το 100 ήταν το δικό μας αλλά ο ένας εδώ η άλλη εκεί εγώ στο τρέξιμο δεν το βλέπω.

Άντε, ας πούμε ότι το 200...

Καναλιώτης

νατασσΆκι είπε...

Είναι από αυτές με το "κριτς-κριτς" που με τρελαίνουν :)

Και αν είναι όντως τόσο μικρός, είναι εντυπωσιακή η φωνή του!

Καλό μήνα

A.F.Marx είπε...

@Kαναλιώτη: Προλαβαίνετε άνετα να είστε στο 100.
Μόλις γίνουν 99 θα κάνω ένα διάλειμμα για διαφημίσεις να μαζέψουμε κανένα ευρώ και θα τις στείλω για διακοπές...
Η 100η θα μπει μετά τον 15αύγουστο.

@ Νατάσα: Περίεργο μου φαίνεται να έχει στα 13 του τόσο ώριμη φωνή.
Μάλλον ο μακαρίτης μας έκρυβε χρόνια.
Το πιο πιθανό.
Καλό μήνα...