Translate

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

15.Laurindo Almeida : Miserlou

O Laurindo Almeida, βραζιλιάνος κιθαρίστας, από τους πρωτοπόρους της μπόσα νόβα, στη δικιά του εκδοχή της Μισιρλούς. Φυσικά, σε ρυθμό μπόσα νόβα.

Λίγα λόγια για την "μπόσα νόβα" σταχυολογημένα από ένα σχετικό άρθρο του ένθετου "Τέχνη + Ζωή " της Ναυτεμπορικής (20/8/2008) :
Η μπόσα νόβα, η ρυθμική πρόσμειξη της μουσικής σάμπα με την τζαζ, που απέκτησε παγκόσμια φήμη, συμπλήρωσε ήδη μισό αιώνα ζωής. Ο νέος ρυθμός έκανε την εμφάνισή του τον Αύγουστο του 1958 και είναι η σύζευξη της παραδοσιακής σάμπας με ισχυρή επιρροή από την τζαζ, πάνω σε μία αρμονική γραμμή, δανεισμένη από την κλασσική μουσική.
Πλούσια σε εσωτερικά νοήματα και συναισθηματισμό, η μουσική αυτή φιλοδοξούσε να ξεφύγει από την τυπική λαϊκή μουσική, συνήθως την ξέφρενη σάμπα του καρναβαλιού, που αγκάλιαζε η εργατική τάξη, ή τις μπαλάντες και τα λατινοαμερικάνικα μπολερό, που άκουγε η μεσαία τάξη.
Κανείς δεν γνωρίζει από πού πηγάζει το όνομά της. Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η Βραζιλία εγκαινίαζε τη νέα της εποχή και κατασκεύαζε ως σύμβολο της ανάπτυξής της τη νέα της πρωτεύουσα, την Μπραζίλια. Εκείνην την εποχή οτιδήποτε καινούργιο ονομαζόταν «νόβα».
Ετσι και η «μπόσα νόβα», δηλαδή το «νέο κόλπο» επί λέξει, θα μπορούσε κανείς να το μεταφράσει ελεύθερα «ξεσήκωσε τους νέους της Βραζιλίας».
Η μπόσα νόβα απέδειξε στον κόσμο πως η βραζιλιάνικη μουσική δεν εξαντλείται στους εξωτικούς, ξέφρενους ρυθμούς και στα τραγούδια της Κάρμεν Μιράντα.



Καλή ακρόαση.


[Download]

Δεν υπάρχουν σχόλια: